Quantcast
Channel: Gezicht – Healthylives.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Low vision hulpmiddelen; wat werkt?

$
0
0

Veel mensen die slechter gaan zien of oogproblemen hebben gebruiken low vision hulpmiddelen. Maar hoe komen ze hieraan en hoe is de ervaring met de hulpmiddelen in de praktijk?

Via de oogarts

De oogarts ziet veel mensen met verschillende oogziekten. Gelukkig zien de meeste mensen nog goed, maar er is ook een groep die minder goed kan zien. En dit is ook niet altijd op te lossen met een medische ingreep. Als zich dit in de praktijk voordoet dan stuurt de oogarts de patiënt naar het low vision spreekuur om hulp te krijgen op een andere manier. Het low vision spreekuur wordt op de oogpoli gehouden waar de oogarts werkzaam is. Veel ziekenhuizen of klinieken hebben een samenwerking met een low vision organisatie.

Low vision spreekuur

Tijdens het spreekuur wordt met de patiënt samen gekeken waar de moeilijkheden zitten in het dagelijks leven. Dit kan heel divers zijn. De meest voorkomende hulpvragen zijn lezen, tv kijken en bepaalde hobby’s (zoals postzegels verzamelen of borduren). Eerst wordt er een oogmeting gedaan om te bepalen hoeveel procent zicht er nog over is. Aan de hand daarvan worden verschillende hulpmiddelen getest. En samen komen we tot een oplossing. Als het hulpmiddel klaar is wordt het afgeleverd met een persoonlijke instructie. Ook krijgt de patiënt een tevredenheidsformulier mee om de ervaring met het hulpmiddel met ons te delen.

Leeshulpmiddelen

De meeste mensen zijn erg blij als ze weer kunnen lezen. Ieder op zijn eigen manier. Dit kan zijn met een loepbril, loeplamp, beeldschermloep of (elektronische) handloep. Er moet wel geleerd worden hoe met het hulpmiddel om te gaan en dat is ook de reden voor een persoonlijke instructie!

loop

Een aantal uitspraken uit de praktijk: – Ik kan weer lezen, maar moet het leeswerk wel dichterbij houden – Lezen is fijn, ik heb niets meer te wensen – Was ik maar eerder geholpen!

Tv hulpmiddel

Voor tv kijken worden vaak telescoopbrillen (zie afbeelding) gebruikt om het beeld beter te kunnen zien. Vaak gaan mensen zelf al dichterbij de tv zitten als het zicht minder word. Met een tv bril wordt het beeld vergroot en ondertitels kunnen er soms ook mee gevolgd worden. Maar dit lukt lang niet iedereen omdat de ondertitels erg snel weer weg zijn. Mensen gaven in het tevredenheidsformulier aan, de tv bril niet meer te kunnen missen. Een vaak gehoorde uitspraak in de praktijk is: “Ik kan de voetbal en de spelers weer goed zien en volgen”! Ook aan de tv bril zit een gewenningsperiode. Het overzicht is kleiner omdat het beeld vergroot is. Veelal is het scherm niet in 1 keer te overzien en moet men een beetje heen en weer scannen met het gezicht om het beeld te volgen. Een enkeling vindt dit vervelend, maar de meeste mensen wennen hier vrij snel aan. tv hulpmiddel

Bril voor overdag

Dat is wat de meeste mensen willen maar niet altijd meer kan. Een loepbril voor veraf met een contrastfilter en een goede coating zorgt voor een aantal mensen die slechter zien voor opheldering. Tijdens het low vision onderzoek wordt gelijk duidelijk of er verbetering is of niet.

bril overdag

De mensen die de bril in de praktijk dragen zijn er vaak erg blij mee, soms ook valt het toch tegen. Ondanks dat het getest is op het spreekuur. De mooie en dankbare uitspraken uit de praktijk: “ik kan de stoepranden beter zien” of “ik voel me veiliger op straat” en de meeste mensen geven aan “deze bril kijkt rustig”.

Bril tegen droge ogen

Mensen met droge ogen kunnen vaak goed zien. Toch hebben zij wel oogklachten waar ze meegeholpen kunnen worden. Dit wordt gedaan door middel van een kappenbril (zie afbeelding). De bedoeling van een kappenbril is dat het traanvocht minder snel verdampt en dat de klachten van branderige en jeukende ogen minder worden. In de praktijk werkt de bril over het algeheel goed. De veel gehoorde ervaring is “ik hoef iets minder te druppelen” en “ik heb minder last van de wind als ik buiten ben”. Belangrijk bij deze bril is dat het helemaal goed op maat gemaakt moet worden voor het beste resultaat.  Af en toe beslaat de bril, vaak kan er dan nog een stukje van de kappen afgeknipt worden zodat er meer ventilatie ontstaat.

bril overdag

Heeft u vragen over slechtziendheid en hulpmiddelen?

Stel ze aan Joanneke Kampen-Smalbrugge: info@ergra-low-vision.nl Auteur: Joanneke Kampen-Smalbrugge In 2008 is Joanneke afgestudeerd als HBO-optometrist aan de Hogeschool van Utrecht. Vanaf 2009 werkt Joanneke als optometrist, low vision specialist en beleidsmedewerker bij Ergra Low Vision. Voordat Joanneke bij Ergra Low Vision kwam werken, was zij werkzaam als optometrist bij Vision Clinics te Utrecht en in het Diakonessenhuis te Zeist.

The post Low vision hulpmiddelen; wat werkt? appeared first on Healthylives.nl.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Latest Images





Latest Images